суббота, 18 июля 2015 г.

PARMAK İZLİ GEÇİŞ SİSTEMİNİN AVANTAJLARI NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?


Kartlı geçiş sistemlerinde olduğu gibi kişiler kart taşımazlar ya da şifreleri akıllarında tutmak için zorunda kalmazlar. Tüm veri kişinin parmak uçlarında gizlidir. Kişinin kimlik bilgileri parmaklarının ucuna parmak izi olarak kodlanmıştır. Parmak izi tercihinde kartı unuttum, kaybettim gibi mazeretler tamamen ortadan kalkar. Kart tercihinde ilk kart maliyeti ile kullanıldıkça yıpranmadan dolayı kart yenileme maliyeti vardır. Parmak izi sarfı sıfır (0) olan bir tercihtir. Parmak izi tercihinde kayıp, unutma, çaldırma gibi mazeretler sona erer. Kartlı geçiş sistemlerinde bir personelin birden çok kişinin kartını okutma dayanışması sık görülür. Parmak izi bu açıdan da yüzde 100 güvenlidir. Parmak izi sistemlerde bu risk sıfırdır. Çünkü kimse kimsenin yerine parmak izini hiç bir koşulda okutamaz.

Okul öncesinde Parmak İzli Geçiş ve Anons Sistemi


Biliyor muydunuz.?

Yeni Doğmuş Bebeğin Topuk İziyle Annenin Parmak İzinin Aynı Olduğunu Biliyor muydunuz.?
Çocuklar Karışmasın Diye Yüce ALLAH Tarafından Alınan ''
Mükemmel Bir Tedbir!.."

İnanılmaz !

Aracınızı açarken anahtar yerine parmaklarınız ile sadece bir tuşa basarak çalıştırmanız artık mümkün. Yeni geliştirilen bu teknoloji ürünü aksesuar ile minik bir tarayıcı sayesinde siz ve belirlediğiniz birkaç kişi arabanızı kullanabiliyor. Böylece araba hırsızlarına karşı korunmuş olursunuz. Çok fazla film izlemiş hırsızlar parmağınızı kesseler bile arabanızı çalamazlar, içiniz rahat olsun! Çünkü bu küçük tarayıcı nabzınızı, vucut ısınızı ve kan basıncınızı da ölçerek canlı olduğunuzdan emin oluyor.

MyParmak


Evlerinizi, ofislerinizi, tüm iş yerlerinizin güvenliyini korumayı bize bırakın-MyParmakla  100% koruma altında olacaklar.

Kuran'da parmak izleri

Kuran'da parmak izlerinin ancak çağımızda fark edilen özelliğine ve önemine dikkat çekilmektedir. Bir ayette, insanları ölümden sonra diriltmenin Allah için çok kolay olduğu anlatılırken, insanların özellikle parmak uçlarına dikkat çekilir:
''Evet; onun parmak uçlarını dahi derleyip-(yeniden) düzene koymaya güç yetirenleriz.'' (Kıyamet Suresi, 4)

Tek yumurta ikizlerinin parmak izleri farklı mı?

Normalde DNA dünya üzerindeki tüm canlılarda birbirinden farklıdır. Fakat tek yumurta ikizlerinde özel bir durum var. Tek yumurta ikizlerinin DNA’ları tıpa tıp aynıdır. Canlının tüm karakteristik özelliklerini oluşturan DNA olduğundan son yıllara kadar ikizlerin de parmak izlerinin aynı olduğu düşünülüyordu. Son yıllarda yapılan çalışmalarla tek yumurta ikizlerinin biyometrik özelliklerinden biri olan parmak izlerinin de farklı olabileceği ortaya çıktı. Epigenetik denilen bir bilim dalı var. Tüm DNA’nız aynı bile olsa -tek yumurta ikizleri için konuşuyorum- bazı biyometrik özellikleri farklı olabiliyor. Parmak izleri tamamen aynı olacak diye bir şey söz konusu değil.

PARMAK İZİ İLE CİNSİYET TESPİT

PARMAK İZİ İLE CİNSİYET TESPİTİ
GAZİ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof.Dr. Şeref Sağıroğlu, uzun zamandır yürütülen çalışmaların kendilerini parmak izinden cinsiyet tanıma noktasına getirdiğini ifade etti.
Prof.Dr. Sağıroğlu yaklaşık bin 500 kişinin parmak izi üzerinde yaptıkları önincelemeler neticesinde parmak izinden cinsiyetin ayırt edilebileceğini belirlediklerini ve bunu otomatik olarak yapabilecek bir sistem geliştirmek için 750 kişilik bir veritabanı oluşturduklarını dile getirdi.

Ramazan Bayramınız kutlu olsun!



Parmak izi nedir? Eşsizmidir?

Parmak izi, parmakların son eklemi ve uç kısmındaki kıvrımların meydana getirdiği iz olarak tanımlanmaktadır. Parmak izi, ilmek, kemer ve helezonu andıran biçimlerde üç şekilde bulunmaktadır. Herkesin, bu belirtilen biçimlerin kategorilerinden birine mensup olduğu belirtilmektedir..
Bu biçimler, 30 tane ufak ayrıntıyla birbirinden ayrılır ve hiç kimsenin parmak izi bu ufak ayrıntılar sebebiyle benzerlik göstermez. Bu farklılıkların sayısı ve parmak üzerindeki yerleri kişilere göre değişiklik gösterir. Bu özellik insan doğmadan önce genetik olarak oluşmaktadır ve ölene dek değişmez. Parmak izi, deri altı papillerindeki bir tabakada oluşmuştur ve belli biçim, büyüklük ve parmak üzerinde bulunduğu yer itibariyle, çok karmaşıktır. Bu da bizlere, tek yumurta ikizi olan iki bireyin bile parmak izlerinin aynı olamayacağını göstermektedir. Kriminologların çalışmaları sonucunda, parmak izinin çok benzer olması ihtimali milyarda bir olabilmekte ve en yüksek benzeme vakasında da en fazla 12 ortak noktaya rastlanabilmektedir.
parmak-iziParmak izi çalışmalarının tarihi uzun bir geçmişe dayanmaktadır. İlk çalışmaları Nehemiah Grew (1684), Marcello Malpighi (1686) ve J. E. Purkinje (1823) gibi anatomistler yapmış, bu izlerin insan hayatı için önemli ayrıntılar gizlediğini düşünmüşler fakat bu izlerden faydalanma metodlarını belirtmemişlerdir. Modern anlamda parmak izi tespiti ve faydalanma konusunda ilk adım 1880’de atılmıştır. İngiliz bilim adamı Henry Faulds ve Wiliam James Herschel, Nature adlı bir bilim dergisinde parmak izi hakkında makale yazmışlar, çalışmalarla parmak izinin nasıl gözlemlenebileceği üzerinde durmuşlar, hatta şu anda bizlerin kullandığı parmak izi alma metodunu bulmuşlardır.Günümüzde mürekkeple düz bir zemine resminin aktarılması durumunu bu metod sayesinde kullanabilmekteyiz. Bu nedenle bugün kullanılan bu metoda Henry Metodu denilmektedir. Daha sonra, parmak bu konu üzerinde çalışan Galton, parmak izinin ebeveynden kalıtımsal olarak geçmediğini açıkladı. Dolayısıyla her insanın parmak izinin birbirinden farklı olduğunu kaydetmiş oldu. Böylelikle, şu an kabul etmiş olduğumuz parmak izi tektir, özneldir ve eşsizdir kavramı da oluşturulmuştur.
parmak-izi (1)Parmak izi alınması çok kolay bir işlemle olmamakla birlikte, özen ve ihtisas gerektiren bir işlemdir. Çünkü, parmak izi bir zemine aktarılırken, parmak üzerindeki yabancı maddeler, yağ ile birlikte zemine geçmektedir. Bu maddelerden arındırılıp, görünür hale getirmek için çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır. Tam anlamıyla resim aktarılamasa da, küçük bir kısmı bile parmak izinin özelliğini ve kişiye aitliğini belirlemeye yetmektedir.
Parmak izi çalışmalarının gelişmesi ve kişileri belirlemede yarattığı eşsiz yöntem ile birçok alanda fayda oluşturmuştur. Özellikle, günümüzde suçluların bulunması konusunda daha iyi bir yöntem bulunmadığını söylemek güç olmayacaktır. Kazalar sonucu ölen vatandaşların kimliğinin belirlenmesinde kullanılması da çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Tanınmayacak şekilde ölüm yaşayan kişilerde bile kimlik tespitinin yapılabilmesi bu konuda çok önemli bir gelişme olarak bilinmektedir. Çünkü, bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, parmak izi kimlik tespitinde kesin delildir. Ayrıca imza atamayan ve okuma yazma bilmeyen kişiler için de imza niteliği taşımaktadır ve tüm resmi işlerde bu metod kullanılarak, kişinin parmak izinin eşsizliği nedeniyle imza olarak kullanılmaktadır.
parmak_izi1985 yılında İngiltere’de Leicester Üniversitesi Genetik Bölümü öğretim üyesi Alec Jeffreys, kalıtım maddesinin incelenerek bir kişiye has DNA karakterinin tespit edilebileceğini öne sürdü. DNA veya diğer adıyla genetik parmak izi, kişi tespitinde daha güvenilir bir metod olduğunu ortaya koymuştur. Günümüzde suçluları, suç mahalinde bıraktığı parmak izinin incelenmesiyle bulunmaktadır. Neredeyse %100 e yakın bir doğruluk payı oluşturduğundan en güvenilir metoddur. Genetik parmak izi deliliyle ilk mahkumiyet kararı, 1987 Ekiminde Bristol Mahkemesi’nde alınıştır. Ayrıca parmak izi babalık tespitinde ve bulaşıcı hastalıkların teşhisinde kullanılan bir metod olma özelliği taşır. Bu kadar önemli işlevlerle kullanılan parmak izi, kişinin ölümünden 10 yıl sonrasına kadar emniyette bulundurulmaya devam etmektedir. Genel olarak, 80 yıl boyunca parmak izimi emniyette bulunmakta ve herhangi bir durumda doğrudan teşhislerde kullanılmaktadır. Kayıt tarihinden 80 yıl sonra, sistemden silinmektedir. Buna benzer olarak izlerinden tanınmalarının DNA ve gözdeki iris tabakasının biçimi de parmak izi kadar etkili bir yöntem olarak kullanıldığını belirtmekte fayda vardır.
Hayatımızın kilit noktası ve kimliğimiz küçük bir parmak ucunda bulunmaktadır. Bu eşsiz durumun keşfiyle birçok alanda yaşanılan faydaların, gün geçtikçe daha da ilerleyeceği unutulmamalıdır.

İRİS TANIMA TEKNOLOJİSİ

İRİS TANIMA TEKNOLOJİSİ


İris Tanıma Teknolojisi
İris, göz bebeğimizin etrafında yer alan renkli halkaya verilen isimdir. Genellikle retina ile karıştırılır. Ancak resimden de göreceğiniz üzere iris ve retina arasında çok büyük fark vardır. Bu durum iris tanıma ile retina taraması arasındaki farkı da açıklar.
Halk arasında göz tanıma sistemleri dendiğinde “retina ve göz bebeği” akla gelmesine rağmen iris, gözün bu sayılanlardan farklı bir kısmını ifade eder. Göz İrisinin biyometrik teknolojilerden biri olarak kullanılmasının sebepleri olarak şunlar sayılabilir;
Dünya üzerinde bulunan her insan gözü eşsizdir.
Dünyada aynı irisin olma olasılığı 1/1078 ‘dir.
Tek yumurta ikizleri aynı DNA yapısına fakat farklı iris yapısına sahiptir.
Göz irisi genetik oluşumlardan en az derecede etkilenir.
Göz irisi kalıtımsal hastalıklardan etkilenmez.
Irk, cinsiyet, renk gibi demografik özellikler irisi etkilemez.
Gözle görülebilen ve hassasiyet ile ölçülebilen bir organdır.
Ömür boyu değişmeyen tek organdır.
İnsanın doğumun 16. ayından itibaren ölüme kadar değişmez.
Göz oluşumu itibari ile muhafazası (göz kapağı) bulunan bir organdır.
Doğal içgüdüler ile refleks olarak korunan yegane vucüt parçası olan başımızda yer alır.
Göz, insanın yaşamını yitirmesinin ardından canlılığını en çabuk (3 sn) kaybeden organdır.
İris Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
1.İris’in dijital görüntüsü alınır
İris tanıma sistemi kamerası insan gözü irisinin siyah-beyaz bir resmini çeker. Bu resim en son dünya standartlarına uygun ve günlük hayatta kullanılan video teknolojileri ile aynı teknoloji kullanılarak çekilir. Kullanıcının izni olmadan çalışmayan bu sistem, kullanıcının kendi isteği ile kameraya bakmasını gerektirir. Mevcut teknoloji, otomatik izleme yapabilme kapasitesine sahip olmasına rağmen bu şekilde çalışması temin edilmekte ve kullanıcı istemediği takdirde sistem devreye girmemektedir.

2. Analiz için görüntünün işlenmesi
Çekilen resim bir yazılım yardımı ile işlenir. Bu işlem esnasında çekilen resimden iris ayırt edilerek sağlıklı bir analizin yapılabileceği kısımlar haricinde kalan kısımlar çıkartılır.
 
3.IrisCode ® Oluşturulması
Karmaşık bir algoritma içeren başka bir yazılım ise “demodulasyon” adı verilen bir işlem ile iris resminden DNA dizgisine benzer bir kod üretir. Demodulasyon işlemi “2D Gabor wavelets” adı verilen bir fonksiyonu kullanarak bu dizgiyi, resmin boyutları ve içerdiği parametre sayısından bağımsız olarak 512 byte gibi küçük bir boyuta indirger. Bu işlem neticesinde oluşan kodun adı IrisCode® olup büyük veritabanlarında diğer IrisCode® lar ile hızlı karşılaştırma yapılmasına izin verir. Bütün bu işlemler sırasında IrisCode® şifrelenmiştir ve başka şekillerde kullanılması imkansız hale getirilmiştir.
4.Kimlik Belirleme
Canlı gözden anlık oluşturulan IrisCode® daha önceden kayıt edilmiş milyonlarca başka IrisCode® içeren veritabanından birkaç saniye içerisinde eşleştirme yapabilir. Güvenlik eşiği veritabanı büyüklüğüne göre yanlış bir eşleştirme olmaması için otomatik olarak ayarlanır. Eğer IrisCode® üzerindeki herhangi bir veya birden fazla bit herhangi bir şekilde zarar görmüşse veya yanlış ise (ör: ışık yansıması, kontak lens kenarları vb) sistem bunu anlayacak ve sadece geçerli olanları karşılaştırabilecek yeteneğe sahiptir.
İris Tanıma sisteminin diğer biyometrik teknolojilere göre en büyük avantajı veritabanı büyüklüğünden bağımsız ve hata oranlarından ödün vermeksizin çoklu arama (1 to N) yapabilmesidir. Bu sayede kullanıcı kendini tanıtmak üzere kart ve benzeri bir materyal taşımak zorunda olmadığı gibi şifre ve PIN gibi bilgileri de ezberlemek zorunda değildir. Bu durum ulusal bazlı projelerde (ör: elektronik pasaport, kimlik ve ehliyet, havaalanlarında hızlı yolcu geçiş sistemleri vb.) iris tanıma sisteminin neden tercih edildiğini açıklamaya yeterlidir.
Neden İris Tanıma Sistemi?
Tanıtım kartı, anahtar gibi kaybolma, çalınma, bozulma riski olan araçlara gerek yoktur.
Şifre, pin numarası gibi unutulma ve paylaşılma riski olan bilgilere gerek yoktur.
Kullanıcının bütün yapması gereken 10-25 cm mesafeden kameraya bakmasından ibarettir.
Sistemin hatalı kabul olasılığı 1/1042′dir.
Diğer biyometrik sistemler ile karşılaştırıldığında doğrudan temas olmadığı için hijyeniktir.
Göze hiç bir zararı olmadığı hem uluslararası hemde ulusal otoriteler tarafından raporlar ile tespit edilmiştir.
Gözlük, lens ve hatta güneş gözlüğü ile kullanılabilir.
Steril ortamlarda veya koruyucu özel giysilerin giyilmesi gereken ortamlarda kullanılabilen tek biyometrik sistemdir. Örneğin nükleer tesisler, laboratuarlar, ameliyathaneler.
Göz rengi belirleyici bir faktör olarak kullanılmamaktadır.
İris tanıma sistemi canlılık testi yapabilen yegane biyometrik teknoloji olduğu için insanın ölümünün hemen ardından kullanılamaz.
Ulusal çapta, çok sayıda kullanıcının kayıtlı olacağı, yüksek güvenliğin söz konusu olduğu uygulamalarda kullanılabilecek bir biyometrik teknolojidir.

PARMAK İZİ BİOMETRİSİ NEDİR.

PARMAK İZİ BİOMETRİSİ NEDİR.


PARMAK İZİ ile ilgili yapılan araştırmalar,iki insanın parmak izinin aynı olma ihtimalini ikiz olsalar bile, bir milyarda bir olduğunu göstermiştir. Parmak izi, bir kişinin kimliğini belirlemekte çok etkili bir yöntemdir. Ancak insanların % 7' sinin parmak izi yara,tahriş gibi sebeplerden kullanılamaz durumdadır. Yine de bu olumsuzluk, parmak izi tanıma'nın en popüler biyometrik yöntem olmasını engellememiştir. Parmaklarda bulunan çizgiler her insanda farklı özellikler gösterirler. Bu çizgiler, kapalı eğri, açık eğri ya da sarmal şeklinde olabilir. Bu çizgilerin başladıkları, bittikleri ve kesiştikleri noktalar minutia adı verilen referans noktalarıdır.Elde edilen bu noktalar bir X-Y eksenine yerleştirilerek parmağın ayırt edici özelliği belirlenmiş olur. İki örnek karşılaştırılırken bu noktaların aynı koordinatlarda bulunup bulunmadığına bakılır. Eğer sınır değerinden fazla sayıda referans noktası aynı koordinatlarda çıkarsa bu örnekler aynı kişiye aittir denir. Parmak izleri ayırt edici bir özellik olarak; kesik ve çürükler dışında bir insanın ömrü boyunca değişmeden kalırlar. Bir parmak izi tipik vir mürekkepsiz tarayıcı kullanılarak edinilir. Bir kaç tür tarama teknolojisi mevcuttur. Bir parmak izi, bir tarayıcı ile bir optik sensör kullanılarak elde edilir. Tipik bir tarayıcı inç başına 256 piksel 500 nokta olarak parmak izini dijital görüntüye çevirir. Parmak izi ve dijital görüntü sonuçları açısından bir çok benzersiz özellik içerir.

PARMAK İZİ TANIMA SİSTEMİ

PARMAK İZİ TANIMA SİSTEMİ


Parmak İzi Tanıma Süreci: Parmakların uç bölgesi insan biyometrisine uygun olarak benzersiz olarak yaratılmıştır. Bu yapının aynısını yada bir benzerini hiçbir insanda bulunamayacağı için en güvenilir şifreleme yöntemi olarak kullanılır. Parmak ucu bölgesinde yer alan bir nevi haritaya benzeyen yapı aslında girinti ve çıkıntılardan meydana gelir. Parmak izi okuma cihazları bu girinti ve çıkıntıların birbirine mesafesini, kıvrımların açılarını ve belli noktaların birbirlerine uzaklığını algılayarak belli bir şifreleme algoritması oluşturur. Bu algoritmaya dayalı olarak daha önceden cihaz içerisinde kaydedilen bir parmak izi tekrar cihaza okutulduğunda eşleştirme gerçekleşir. .